Održani Razgovori u Srcu na temu operativnog povezivanja ISVU-a i Virtualnog kampusa UNIC

13. 9. 2024.

Na događanju Razgovori u Srcu: Operativno povezivanje ISVU-a i Virtualnog kampusa, održanom 11. rujna u Srcu predstavljene su informacije vezane uz projektne aktivnosti Sveučilišta u Zagrebu u okviru alijanse UNIC. Predstavljeni su i tehnički detalji upotrebe Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) za potrebe praćenja virtualne mobilnosti te povezano s time, informacijskog sustava Virtualni kampus za potrebe partnerskih sveučilišta alijanse UNIC.

Brojne okupljene sudionike ovog događanja pozdravili su ravnatelj Srca Ivan Marić, pomoćnik ravnatelja Srca dr. sc. Ognjen Orel te prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju prof. dr. sc. Jurica Pavičić, ujedno i voditelj projektnih aktivnosti Sveučilišta u Zagrebu u okviru alijanse UNIC. Svi uvodničari istaknuli su važnost digitalizacije visokog obrazovanja, omogućavanja interoperabilnosti podataka partnerskih sveučilišta kao i pozicioniranja pojedinih visokih učilišta kao predvodnika digitalne transformacije sustava visokog obrazovanja.

Izvršna voditeljica UNIC-a za Sveučilište u Zagrebu, prof. dr. sc. Goranka Lalić Novak s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavila je načine uključivanja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu u alijansu UNIC iz perspektive upotrebe informacijskog sustava Virtualni kampus., O informacijskog komponenti UNIC govorio je prof. dr. sc. Neven Vrček s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Informacijski sustav Virtualni kampus izgradilo je Srce za potrebe alijanse UNIC. Tehničke detalje Virtualnog kampusa,  implementirane funkcionalnosti ISVU-a i poveznice prema Virtualnom kampusu za sastavnice Sveučilišta u Zagrebu predstavio je Alen Novosel, voditelj razvoja Virtualnog kampusa iz Srca. Informacijski sustav Virtualni kampus služi kao katalog predmeta i programa alijanse UNIC, osigurava podršku virtualnoj mobilnosti studenata, prepoznatljivosti identiteta studenata alijanse UNIC. Pruža podršku izvođenju združenih studijskih programa unutar same alijanse, a omogućava i prezentaciju rezultata istraživanja te umrežavanje istraživača uključenih u Alijansu.

Virtualni kampus oslanja se na uporabu postojećih međunarodnih sustava i normi, kao što su sudjelovanje pružatelja elektroničkih identiteta svih sveučilišta u sustavu eduGAIN, obvezu pridjeljivanja europskog studentskog identifikatora studentima (engl. European Student Identifier - ESI) te interoperabilnost sa sustavima ORCID i OpenAIRE. Pritom je stavljen naglasak na interoperabilnost informacijskog sustava Virtualni kampus sa sustavima partnerskih sveučilišta alijanse UNIC, posebno sa sustavima za upravljanje studentima, čime se uključenima u alijansu UNIC uvelike olakšava rad. U sklopu projekata UNIC, izgrađen je i poseban programski modul za interoperabilnost ISVU-a i Virtualnog kampusa, kako bi Virtualni kampus mogao preuzimati velik dio potrebnih podataka iz ISVU-a. Na taj način se olakšava svakodnevni rad korisnicima ISVU-a, što su brojni okupljeni sudionici, mahom ISVU koordinatori i prodekani sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, pozdravili.

Alijansa UNIC uspostavljena je 2019. godine kad su formirani brojni savezi europskih sveučilišta, a čini ju 10 sveučilišta postindustrijskih gradova posvećenih otkrivanju novih modela europskog učenja, rada i istraživanja koji će oblikovati sveučilište budućnosti. Uz Sveučilište u Zagrebu, savez UNIC  čine Sveučilište Deusto, Bilbao  (Španjolska), Sveučilište Ruhr  Bochum  (Njemačka), Koç sveučilište iz  Istanbula (Turska), Erasmus sveučilište iz Rotterdama (Nizozemska), Sveučilište u Corku (Irska), Sveučilište u Liègeu (Belgija), Sveučilište Oulu (Finska), Sveučilišta Łódź (Poljska) i Sveučilišta Malmö (Švedska). Uz Sveučilište u Zagrebu kao povezane treće strane sudjeluju Srce i Pravni fakultet.

Pridružite nam se i ubuduće na događanjima Srca, izaberite područje vašeg interesa te saznajte više o mogućnostima koje su na raspolaganju cjelokupnoj akademskoj i znanstvenoj zajednici u okviru usluga Srca kako bismo što učinkovitije iskoristili potencijale e-infrastrukture te novih i naprednih tehnologija.

Razgovori u Srcu - operativno povezivanje ISVU-a i Virtualnog kampusa UNIC