Srce dobilo zahvalnicu Filozofskog fakulteta

22. 10. 2024.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u subotu 19. listopada 2024. godine obilježio je 150 godina postojanja i neprekinuta djelovanja od njegova osnutka 1874. godine.

Dekan Filozofskoga fakulteta, izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić, osvrnuo se u svojoj pozdravnoj riječi na tradiciju fakulteta koja seže u 1669. godinu kad se na Isusovačkom učilištu izvodio trogodišnji Filozofski studij.

S djelovanjem je počeo 19. listopada 1874, a u svojoj 150 godina dugoj povijesti izgradio je status najveće i najvažnije ustanove za studij društvenih i humanističkih znanosti u Republici Hrvatskoj te imao istaknutu ulogu u razvoju kulture, obrazovanja i znanosti u našemu društvu.

U završnom dijelu svečanosti, dodijeljeno je 11 zahvalnica Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ustanovama iz akademskog okruženja koje su sudjelovale u njegovoj gradnji i opstanku.

Srce je zahvalnicu dobilo za dugogodišnju suradnju i podršku u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija, a nagradu je primio ravnatelj Srca Ivan Marić. Uz Srce, nagradu su dobili i Prirodoslovno-matematički fakultet, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Učiteljski fakultet, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije, Muzička akademija, Akademija likovnih umjetnosti, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Poslijediplomsko središte Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Hrvatska sveučilišna naklada.