Stručnjaci Srca sudjelovali na 19th Central European Symposium on Theoretical Chemistry

13. 9. 2024.

Stručnjaci Srca sudjelovali su na "19th Central European Symposium on Theoretical Chemistry" koji se održao u Sv. Martinu na Muri, te prezentirali rad pod nazivom "Benchmark of linear algebra for quantum chemical computations". Rad je izrađen u suradnji s prof. dr. sc. Tomicom Hrenarom s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Darkom Babićem s Instituta Ruđer Bošković.

Simpozij „Central European Symposium on Theoretical Chemistry„ se fokusira na metodološki razvoj i primjenu naprednih tehnika u teorijskoj kemiji, s posebnim naglaskom na DFT simulacije. Održana prezentacija pružila je pregled različitih implementacija Basic Linear Algebra Subprograms (BLAS)i Linear Algebra PACKage (LAPACK) rutina s naglaskom na njihov značaj u kvantnoj kemiji.

Benchmark testovi koji su prikazani odrađeni su na superračunalu Srca „Supek“, najjačem superračunalu za znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj. Analiza testova implementacije BLAS i LAPACK rutina omogućava bolje razumijevanje prednosti i nedostataka različitih implementacija te pruža preporuke za optimizaciju znanstvenih izračuna na modernim HPC sustavima.