AI2Future 2024: Srce pruža podršku u korištenju superračunala

18. 10. 2024.

Srce, kao partner Europskog digitalnog inovacijskog huba CROBOHUB++, aktivno sudjeluje i na ovogodišnjoj konferenciji AI2Future, koja se održava 17. i 18. listopada 2024. u Zagrebu. U programu 17. listopada Srce je sudjelovalo kao partner EDIH CROBOHUB++, gdje je Emir Imamagić, predstojnik Sektora za napredno računanje Srca, održao radionicu pod nazivom "Next-Gen Compute and Cloud Services for SME’s". Radionica je bila namijenjena poduzetnicima i korisnicima umjetne inteligencije (AI), naglašavajući prednosti i praktične primjene naprednog računarstva u poslovanju. Predstavljene su i besplatne mogućnosti testiranja HPC usluga (superračunala) prije ulaganja u projekt ili dugotrajnog korištenja nacionalnih i europskih superračunala.

Predstavnici Srca bili su, također, prisutni na štandu EDIH CROBOHUB++, pružajući savjete okupljenim poduzetnicima o digitalnoj transformaciji. U popodnevnim satima, Jadranka Lovrić s FER-a i Kristijan Mrkalj iz Srca predstavili su sve usluge potpore za poduzetnike na sesiji pod nazivom "Unlocking Entrepreneurial Potential in the Digital Age".

Posljednjeg dana konferencije, 18. listopada, Srce u programu sudjeluje kao koordinator Hrvatskog centra kompetencija za HPC i partner u EuroCC 2 projektu. Nenad Mijić održat će radionicu pod nazivom "High Performance Computing: Empowering the AI". Na radionici će biti predstavljeni rezultati mjerenja performansi kako bi se demonstrirale konkretne prednosti korištenja HPC sustava za AI radna opterećenja. Također će biti detaljno objašnjeni dostupni HPC sustavi u Srcu i diljem Europe (EuroHPC JU), kao i načini njihova korištenja.

Srce, EDIH CROBOHUB++ i Hrvatski centar kompetencija za HPC kroz ove aktivnosti nastoje približiti napredne računalne tehnologije malim i srednjim poduzećima te time ubrzati njihovu digitalnu transformaciju.

Sljedeća radionica "HPC usluge za poduzetnike" održat će se 12. studenog u Srcu u sklopu programa Dana Hrvatskog centra kompetencija za HPC 2024. godine. Prijave su otvorene, ulaz je slobodan, ali je zbog ograničenog broja mjesta potrebna prijava na događanje.

Više detalja o dvodnevnom događaju koji okuplja sve HPC dionike iz Hrvatske i Europe možete pronaći na stranici Dan hrvatskog centra kompetencija za HPC 2024.