Izdvajamo iz SN98: Kvantna računala

13. 9. 2024.

Sve više je dokaza kako današnja, čak ni najmoćnija superračunala nisu u stanju riješiti brojne probleme u raznim područjima znanosti.

Neki od primjera su vezani za biokemiju, modeliranje ponašanja galaksija, razumijevanje tamne tvari i simulacija evolucije cijeloga svemira u kozmologiji… Postoje i mnogi drugi primjeri u području klimatskoga modeliranja i nuklearne fizike gdje superračunala, zbog izostanka boljih performansi, nisu u mogućnosti dati rješenje u prihvatljivome vremenskom roku.

Kvantno računalstvo pojavljuje se kao obećavajuća tehnologija koja će nam pomoći da probijemo zetaflopsnu barijeru.

Kvantna računala predstavljaju bitan tehnološki napredak u polju računarstva nudeći potencijal za rješavanje problema koji su izvan dosega tradicionalnih računala. Zbog toga se napredno računarstvo proširuje (hibridizira). Ovi hibridni pristupi predstavljaju spoj najboljega iz obaju svjetova − kvantnih računala i klasičnih visokoučinkovitih računala − nudeći nove mogućnosti za rješavanje izazovnih znanstvenih i tehničkih problema.

Prof. dr. sc. Karolj Skala, dr. sc. Draško Tomić i Zorislav Šojat iz Centra za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković, donose vam tekst pod nazivom Budući izazovi u sklopu EuroHPC JU programa u kojem nas upoznaju s najnovijim programima Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i Centara kompetencija za HPC koji su usmjereni na strategiju razvoja hibridnih naprednih obradnih sustava u vidu integracije HPC računala s kvantnim računalima.