Nadograđen sustav Puh

19. 7. 2024.

Stručnjaci Srca nadogradili su sustav Puh (Pohrana i upravljanje podacima), odnosno Nextcloud alat na kojem se zasniva Puh, s verzije 27.1.9 na verziju 28.0.7.

Puh je sustav kojim Srce korisnicima iz akademske i znanstvene zajednice omogućava pouzdano i bez naknade, pohranjivanje i dijeljenje datoteka na svojim spremišnim sustavima. Sustav Puh temelji se na sustavu otvorenog koda NextCloud, a nadogradnjom dobiva ocjenu A+ na NextCloud provjeri sigurnosti. Ocjena A+ znači da je poslužitelj ažuran, dobro konfiguriran i da su na njemu primijenjene napredne sigurnosne značajke što otežava napadaču iskorištavanje nepoznatih ranjivosti za provalu. Ovo je od velike važnosti jer su time korisnički podaci na Puhu sada maksimalno osigurani od potencijalnih ranjivosti.

Srce je na sustavu Puh udomilo brojne istraživače i znanstvenike pa tako Puh koristi više od 650 korisnika na 189 istraživačkih projekata, dok ukupna količina pohranjenih podataka prelazi 350 TB. Neki od najvećih korisnika sustava uključuju istraživački tim prof. dr. sc. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković, o čemu možete pročitati u Srce novostima.

Uz povećanu sigurnost, nova verzija donosi i preuređenu stranicu za dijeljenje datoteka, čime je poboljšana preglednost i jednostavnost dijeljenja s vanjskim korisnicima. Nadogradnjom je omogućen i novi način rada s bilješkama te je omogućeno umetanje slika, tablica i koda. Poboljšan je preglednik datoteka koji sad nudi brže pretraživanje, filtriranje i sortiranje. Novom je nadogradnjom tako višestruko poboljšano korisničko iskustvo.

Više o sustavu Puh te o tome kako vam može pomoći u vašem radu pročitajte na web stranicama Srca.