Novosti o napretku reimplementacije sustava Dabar

16. 7. 2024.

U tijeku je reimplementacija nacionalnog sustava Digitalni akademski arhivi i repozitoriji – Dabar, a cilj je zamjena trenutne platforme koja prestaje biti podržana početkom 2025. godine. Reimplementacijom će se osigurati kontinuitet u upravljanju i pristupu znanstvenoj, stručnoj i umjetničkoj građi te istraživačkim podacima. Za razvoj nove verzije sustava koristi se moderni Laravel/PHP programski okvir kojim će se osigurati stabilnost i napredne funkcionalnosti budućeg sustava.

Implementirane funkcionalnosti i objekti nove verzije Dabra, redizajn početne stranice repozitorija, funkcionalnosti za upravljanje korisnicima, postavke repozitorija te nova forma za unos i pohranu završnih, diplomskih i specijalističkih radova predstavljene su članovima radnih skupina Dabra 10. srpnja 2024. godine. Okupljanje članova radnih skupina Dabra održano je s ciljem da se nove funkcionalnosti predstave dok je proces razvoja u tijeku kako bi osigurali da razvoj ovog sustava bude u skladu s očekivanjima i potrebama korisničke zajednice.

Istaknute su pritom neke važne novosti u novom sustavu poput podrške za autentikaciju putem sustava eduGAIN, što omogućuje autentikaciju i korisnicima koji imaju elektronički identitet na akademskim ustanovama izvan Hrvatske odnosno jednostavnije povezivanje s međunarodnom znanstvenom zajednicom. U repozitorijima će biti jasnije definirane uloge, uključujući novu ulogu odgovorne osobe za uspostavu i održavanje repozitorija. Podaci o osobama (autori, voditelji / mentori, članovi povjerenstva...) i projektima preuzimat će se iz CroRIS-a, a ručni unos projekata će biti onemogućen. Nadalje, podaci o studijskim programima (engleski naziv studijskog programa, akademski/stručni naziv) više se neće uređivati kroz postavke repozitorija, nego isključivo u Upisniku studijskih programa. Podaci o ustrojstvenim jedinicama će se također uređivati isključivo u CroRIS-u.

Navedene promjene osiguravaju korištenje validiranih podataka iz nacionalnih informacijskih sustava, a istovremeno olakšavaju proces unosa i objave ocjenskih i drugih vrsta radova.