Srce na European Big Data Value Forumu 2024: Podrška malim i srednjim poduzećima kroz HPC inovacije

2. 10. 2024.

Srce, u ulozi koordinatora Hrvatskog centra kompetencija za HPC, sudjeluje na European Big Data Value Forumu (EBDVF) koji se održava u Budimpešti od 2. do 4. listopada 2024.

U suradnji s nacionalnim centrima kompetencija (NCC) iz Poljske, Nizozemske i Slovenije, predstavljeno je kako NCC-ovi pomažu industriji, akademskoj zajednici i javnoj upravi u primjeni tehnologija računarstva visokih performansi. Ove godine poseban naglasak stavljen je na potporu malim i srednjim poduzećima (SME), a predstavljena je i uspješna priča suradnje Hrvatskog centra kompetencija za HPC i hrvatske tvrtke Mikrotvornicana optimizaciji proizvodnog procesa upotrebom HPC-a.

European Big Data Value Forum (EBDVF) je vodeći događaj BDVA-a (Big Data Value Association), koji okuplja europsku zajednicu za istraživanje i inovacije temeljene na podacima i umjetnoj inteligenciji kako bi se razmjenjivala znanja, surađivalo i obilježila postignuća.

Ovogodišnji forum održava se u Budimpešti, a osim bogatog trodnevnog programa, organizirana su i društvena događanja kako bi se omogućilo umrežavanje dionika iz različitih područja i zemalja.

EBDVF okuplja stručnjake iz industrije, istraživače i donositelje politika iz cijele Europe i svijeta, s ciljem napretka u razvoju politika, kao i industrijskih i istraživačkih aktivnosti u područjima podataka i umjetne inteligencije. Program obuhvaća ključne teme zajednice, a uključuje sesije i radionice koje raspravljaju o budućnosti velikih podataka i podatkovnih prostora, važnosti pouzdane umjetne inteligencije te ulozi računarstva visokih performansi kao ključnog čimbenika digitalne transformacije.