Srce sudjeluje u radu konferencije EGI 2024

4. 10. 2024.

Predstavnici Srca, zamjenik ravnatelja Dobriša Dobrenić i predstojnik Sektora za napredno računanje Emir Imamagić, sudjeluju u radu konferencije EGI 2024 na kojoj su predstavili ekosustav koji Srce pruža hrvatskoj znanstvenoj zajednici. Riječ je o setu usluga koje istraživačima i znanstvenicima pomažu prilikom planiranja, prikupljanja, obrade, analize, pohrane, dijeljenja i ponovnog korištenja podataka.

Predstavljene su računalne usluge Napredno računanje i VDC - Virtualni podatkovni centri s naglaskom na predstavljanje superračunala „Supek“ i resursa za napredno računanje „Vrančić“ te niz specijaliziranih platformi kao što su Galaxy, Jupyter te računalni klaster Padobran.

Drugi veliki dio ekosustava su podatkovne usluge Srca - Puh za pohranu i dijeljenje podataka tijekom provođenja istraživanja te Dabar za uspostavu digitalnih akademskih arhiva i repozitorija za dugotrajnu pohranu i dijeljenje podataka po principu otvorenog pristupa. Usluga Napredno računanje omogućava korisnicima pojednostavljen način za pristup uslugama Puh i Dabar.

Konačno, kao vezivno tkivo oko usluga prezentiran je Informacijski sustav znanosti u Hrvatskoj - CroRIS, koji sadrži pouzdane informacije o ustanovama, istraživačima, projektima, publikacijama i opremi. Upravo koristeći CroRIS, aplikacija za pristup usluzi Napredno računanje omogućava transparentno izvještavanje o korištenju vrijednih računalnih resursa te jednostavno povezivanje s rezultatima ostvarenim temeljem korištenja usluge.

Konferencija EGI 2024 održava se od 30. rujna do 4. listopada 2024. u gradu Lecce (Italija), a okupila je brojne predstavnike međunarodnih znanstvenih zajednica, pružatelje računalnih usluga i infrastruktura, predstavnike projekata koje financira Europska unija, stručnjake za računalnu sigurnost te stručnjake uključene u donošenje politika relevantnih za područje velikih raspodijeljenih e-infrastruktura.