Sveučilište u Zagrebu usvojilo Politiku otvorene znanosti

10. 10. 2024.

Senat Sveučilišta u Zagrebu usvojio je 19. rujna 2024. godine Politiku otvorene znanosti, čime je Sveučilište potvrdilo svoju predanost promicanju otvorenosti, transparentnosti i dostupnosti znanstvenih istraživanja i rezultata.

Kao najveće i najstarije hrvatsko sveučilište, Sveučilište u Zagrebu ima ključnu ulogu u uspostavljanju i održavanju nacionalnih standarda kvalitete znanosti. Vrijednosni okvir Sveučilišta temelji se na načelima transparentnosti, odgovornosti, uključivosti i suradnje, a otvorena znanost je temelj tog okvira.

Usvajanjem Politike otvorene znanosti, Sveučilište nastoji:

  • povećati dostupnost istraživačkih rezultata, osiguravajući da su znanstveni radovi i podatci dostupni svim zainteresiranim dionicima
  • poticati transparentno dijeljenje metodologija i rezultata istraživanja, čime se povećava provjerljivost i reproducibilnost znanstvenih radova
  • unaprijediti povezivanje i omogućiti lakšu suradnju među znanstvenicima, institucijama i širom javnosti, potičući interdisciplinarnu i međunarodnu suradnju
  • omogućiti brži razvoj novih ideja i tehnologija te poticati inovacije, što doprinosi gospodarskom i društvenom napretku
  • osigurati razvoj građanske znanosti kao osnovnog resursa za borbu s globalnim izazovima i kao ključnog elementa razvoja društva utemeljenog na znanju.

Ova politika predstavlja ključni iskorak prema modernizaciji i unaprjeđenju znanstvenih praksi, čineći znanost dostupnom i korisnom za cijelo društvo. Time će se povećati vidljivost i utjecaj znanstvenih istraživanja Sveučilišta u Zagrebu te osigurati da znanstveni radovi služe kao temelj za inovacije i razvoj društva u cjelini.

Srce, kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, ima ključnu ulogu u provedbi ove politike. S ciljem razvoja otvorene znanosti, Sveučilište koristi infrastrukturnu podršku Sveučilišnog računskog centra (Srca), primarno kroz razvoj Informacijskog sustava hrvatske znanosti (CroRIS) te sustava za digitalne repozitorije (DABAR). Srce ima obvezu osiguravati dostupnost potrebnih resursa te ažurnost i sigurnost ovih sustava u skladu s najboljim praksama, omogućujući istraživačima pohranu, upravljanje i dijeljenje svojih znanstvenih podataka i rezultata na otvoren i siguran način.

Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu osiguravaju podršku i edukaciju istraživača za primjenu načela otvorene znanosti i korištenje potrebnih alata i resursa. Nastavnici tijekom nastavnog procesa upoznaju studente s načelima otvorene znanosti te ih potiču da se u svom znanstveno-istraživačkom radu vode tim načelima.

Usvajanjem ove politike, Sveučilište potvrđuje svoju misiju unapređenja znanja i visokog obrazovanja kroz vrhunska istraživanja, inovacije i intenzivnu suradnju s gospodarstvom te širom društvenom zajednicom. Otvorena znanost donosi brojne dobrobiti, uključujući olakšavanje pristupa postojećem znanju, povećanje vidljivosti i odjeka publikacija te jačanje integriteta istraživačkog rada.

Srce, kao nacionalni pružatelj infrastrukture za znanost i visoko obrazovanje te mandatna organizacija Republike Hrvatske u Europskom oblaku za otvorenu znanost (EOSC), podržava ovu inicijativu i nastavit će aktivno sudjelovati u implementaciji otvorene znanosti u Hrvatskoj. Srce će nastaviti raditi na razvoju i održavanju ključnih infrastruktura koje omogućuju provedbu načela otvorene znanosti na nacionalnoj razini.

Više informacija o usvojenoj politici i njenom sadržaju, kao i o Inicijativi za Hrvatski oblaka za otvorenu znanost koju podržava Srce, možete pronaći na službenim stranicama Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišnog računskog centra.

Na stranici Podrška otvorenoj znanosti možete pronaći dodatne informacije o otvorenoj znanosti te našim aktivnostima i inicijativama u području otvorene znanosti.