Sustav za e-učenje Merlin spreman za novu akademsku godinu

5. 9. 2024.

Na početku svake akademske godine stručnjaci Srca nadograđuju i pripremaju sustav Merlin za novu akademsku godinu, kako bi korisnicima pružili siguran i pouzdan sustav za izvođenje nastave u virtualnom okruženju.

Od 2. rujna 2024. sustav je dostupan  za akademsku godinu 2024./2025. Kao i do sad, zahtjevi za otvaranje kolegija u novoj akademskoj godini mogu se podnositi pojedinačno ili na razini ustanove kroz ISVU.

Sustav za e-učenje Merlin je za novu akademsku godinu 2024./2025. nadograđen na najnoviju inačicu sustava Moodle 4.4. Nova inačica donosi unaprjeđenja u izgledu i funkcionalnostima naslovnice e-kolegija te brojna poboljšanja u postojećim modulima sustava Moodle.

S ciljem povećanja digitalne pristupačnosti ikone aktivnosti i resursa imaju novi izgled, manje su i paletom boja prikladne i za osobe s problemom razlikovanja boja. Teme su jasnije istaknute okvirom, a moduli međusobno odvojeni vodoravnom linijom. Datoteke koje nastavnik postavi u e-kolegij sada i prema izgledu ikone daju jasnu informaciju o kojoj vrsti datoteke je riječ. Kao zadani uređivač teksta na sustavu Merlin postavljen je TinyMCE uređivač teksta, umjesto dosadašnjeg Atto HTML uređivača, no korisnici i dalje imaju mogućnost mijenjanja uređivača u postavkama korisničkog profila. Implementirana je i nova vrsta pitanja, Redoslijed, koja omogućuje izradu pitanja u kojima je potrebno ispravnim redoslijedom poredati riječi, rečenice ili slike. Ostale novosti u sustavu Merlin za novu akademsku godinu korisnici mogu pročitati na wiki stranicama Srca.

Zadovoljstvo korisnika i prilagodba sustava potrebama i nastavnika i studenata temelj je svih izmjena napravljenih  na sustavu Merlin. Anketa o zadovoljstvu korisnika sustavom, provedena u prosincu 2023. godine, pokazala je potrebu za određenim izmjenama te su slijedom toga napravljene dorade sučelja sustava, dorađena je prijava u sustav te su dodana dva nova modula (Galerija slika i Hot Question). Na traci s izbornicima dodan je padajući izbornik Moji e-kolegiji koji korisniku omogućuje brz pristup upisanim e-kolegijima bez obzira na kojoj se stranici u sustavu nalazi, a zamijenio je dosadašnju stranicu Moji e-kolegiji.

Također, dodana je mogućnost prebacivanja sučelja na tamni način rada koja će znatno olakšati rad na sustavu tijekom noćnih sati pogotovo korisnicima koji sustavu pristupaju putem web preglednika na mobilnim uređajima. Na osnovu komentara korisnika sustava Merlin, koji se odnosio na dodatni broj koraka tijekom prijave u sustav nakon uvođenja mogućnosti prijave putem eduGAIN-a, dorađen je način prijave te je dodana poveznica za izravnu prijavu putem elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr, čime se smanjuje broj koraka za prijavu u sustav.

Sustav za e-učenje Merlin pruža široku paletu mogućnosti za provedbu nastave u online okruženju, a s ciljem zadovoljavanja potreba korisnika iz svih visokoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj. Najveći je i najmoderniji sustav za e-učenje u sustavu visokog obrazovanja. Na kraju akademske godine 2023./2024., u sustavu za e-učenje Merlin održava se nastava na više od 34.500 e-kolegija koje izvodi 12.429 nastavnika za više od 90.000 studenata.

U razdoblju od 1. rujna do 1.listopada 2024. godine na sučelju portala Merlin dostupna je prijava u obje inačice sustava Merlin i za akademsku godinu 2023./2024. i za novu akademsku godinu 2024./2025., s obzirom da se još do 30. rujna 2024. odvija nastava za akademsku godinu 2023./2024. Od 1.listopada 2024. na sučelju portala bit će dostupna samo prijava u sustav Merlin za tekuću akademsku godinu 2024./2025., a pristup inačicama sustava Merlin za zadnje četiri godine bit će dostupan kroz Arhivu.

Sve promjene na sustavu prate ažurirani i dorađeni priručnici, online tečajevi, brze upute i drugi materijali koji će korisnicima olakšati rad u sustavu. Kao i do sada, nastavnicima i studentima dostupna je i podrška putem telefona, elektroničke pošte i u obliku konzultacija.